Burun içinde bulunan ve her iki burun deliğini ayıran bölmeye verilen ad olan septumun deviasyonu durumunda uygulanan operasyone septoplasti denir.

Septum bölümünün ön kısmını kıkırdak, arka kısmını ise kemik doku oluşturmaktadır. Kıkırdak ve/veya kemiklerin pasajın bir tarafına doğru yer değiştirmesi durumunda, eğikliğin olduğu tarafın karşısında konka adı verilen ve havayı ısıtıp nemlendirme fonksiyonu olan yapıda da büyüme gözlenir. Genellikle travmaya bağlı olan ve Hastalarda tek veya çift taraflı burunda tıkanma, tek taraflı akıntı, burun kanaması, sık tekrarlayan sinüzit atakları, baş ağrısı, genizde akıntı, horlama, uykuda nefes durması gibi şikayetlere yol açan rahatsızlıklar septoplasti ile giderilebilmektedir.

Septum deviasyonu olan hastalarda burun yerine ağız solunumu yapılmak zorunda kalındığı için havanın ısıtılması, nemlendirilmesi, temizlenme fonksiyonları devre dışı kalır ve hava direk akciğerlere iner. Deviasyon koku alma ve dolayısı ile tat alma duyusunu da olumsuz etkiler. Horlamaya bağlı gün boyunca yorgunluk ve aşırı uyku hali ortaya çıkar. Ağız kokusu, ağız kuruluğu, diş hastalıkları ayrıca hastanın hayatını olumsuz etkiler.

Ameliyat çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Burun deliklerinden girilerek gerçekleştirilen operasyon sonrası dışardan görünen bir iz oluşmaz. Yüz ve göz kapaklarında şişlik meydana gelmemekle beraber klasik tampon uygulanmaz ve nadiren bir güne mahsus silikon tampon kullanılabilir.

WhatsAppWhatsApp Hattı